Цены на проживание уточняйте у администратора
Адміністратор Наталія

+38-099-039-06-69

+38-068-059-06-69

  1. Головна
  2. Блог
  3. Що запитати у орендодавця при оренді квартири?

Що запитати у орендодавця при оренді квартири?

Ті, хто знімає житло не в перший раз, напевно, на власному досвіді склали список важливих питань, які обов'язково потрібно задати власнику перед підписанням договору. Але “новачки” можуть просто не здогадатися уточнити певні моменти, які в подальшому можуть виникнути і стати проблемними. Ми склали список питань, які обов'язково слід задати власнику, у якого ви хочете зняти квартиру.

Оренда квартир справа непроста. Крім юридичних формальностей (які, безумовно, дуже важливі) є людський фактор, який завжди значно впливає на умови проживання. Щоб уникнути проблем у майбутньому, проведіть детальну розмову з орендарем. Відразу скажемо, якщо він не хоче давати чітких відповідей або взагалі не готовий до діалогу, радимо шукати інший варіант.

 

Зняти квартиру в Запоріжжі: питання про гроші і платежі

На відміну від квартири подобово, оренда на тривалий час включає оплату комуналки, можливого ремонту і т.д. В цьому аспекті головні питання:

  1. Чи є заборгованості за комунальні платежі? Якщо так, то хто і в якому порядку їх буде виплачувати.

Цей момент дуже важливий через те, що на ваші плечі може лягти великий борг. Не рідкість і ситуації, коли квартиронаймачу не говорять про борги, а потім їм “відрізають” світло, перекривають воду і т.п. Щоб подібна ситуація не трапилася з вами, попросіть показати квитанції за останні місяці. Якщо ж борги є, можливо, ви погодитеся їх оплачувати в рахунок вартості оренди, але цей пункт обов'язково потрібно прописати в договорі.

  1. Хто і в якому розмірі оплачує ремонт?

Мова йде не про косметичний ремонт з власної примхи, а про непередбачені ситуації: затопили сусіди, прорвало труби і т.п. Тобто, все, що відбувається не з вашої вини. Якщо не уточнити і документально не зафіксувати це питання, ви можете "влетіти" на великі витрати.

 

Оренда квартир: питання господареві про власників

Перш ніж зняти квартиру в Запоріжжі або іншому місті, уточніть ряд питань:

  1. Хто є юридичним власником житла. Це важливо, бо здавати квартиру має право тільки офіційний власник або особа з нотаріально завіреної довіреністю.

Якщо ви ризикнете зняти квартиру не перевіривши документи, справжній господар може з'явитися в будь-який момент і без проблем виселити вас.

  1. Хто прописаний в квартирі і чи всі ці особи згодні її здавати. Переконайтеся в цьому, не полінуйтеся зателефонувати або зустрітися з кожним із них, особливо, якщо мова йде не про оренду квартири подобово, а на довгий термін.
  2. Чи може власник прописати вас в квартирі. Це не обов'язково, але може Вам це буде необхідно, якщо це так, уточніть відразу. Далеко не кожен піде на такий крок.

 

Зняти квартиру подобово або на довгий термін: питання про майно

Не важливо хочете ви зняти квартиру подобово або на кілька років, ці питання про майно в ній обов'язкові в будь-якому випадку:

  1. В якому стані знаходиться побутова техніка і чи вимагає вона ремонту.

Це важливо, адже якщо плита або пральна машина “дихають на ладан” і зламаються, ви повинні будете сплатити ремонт. Тому ретельно перевірте стан всієї техніки в будинку і опишіть його в договорі оренди, а також офіційно зафіксуйте порядок оплати її ремонту.

  1. Які меблі є в будинку і в якому стані. Принцип той же: якщо в квартирі стоїть старий радянський диван і розвалиться в період Вашого перебування тут, хто буде оплачувати покупку нового.
  2. В якому стані знаходяться труби, змішувачі тощо. Якщо є очевидні проблеми, найкращим виходом буде попросити власника виправити їх ще до заселення.
  3. Чи є в квартирі речі власника і що з ними робити?

Багато хто залишає в квартирі особисті речі, використовуючи балкони або навіть шафи з кімнатами як склад. Але, якщо вони Вам не потрібні і заважають, попросіть відразу прибрати їх. Також обговоріть можливість вивезення меблів, якщо вони Вам не потрібна.

 

Інші важливі питання власнику при оренді квартири

Крім вищевказаних, варто з’ясувати з  власником наступні моменти:

  1. Як часто він буде приходити і чи може відвідувати житло, коли Вас немає вдома. Так ви зможете вберегти себе і свій особистий простір. Переконайтеся в тому, що власник не буде занадто часто відвідувати Вас і не буде приходити, якщо Вас вдома немає.
  2. Чи готовий власник докупити щось для Вас? Наприклад, Вам може знадобитися стіл або бойлер. Також Ви можете обговорити такий варіант: ви купуєте для квартири побутову техніку або меблі в рахунок оренди. Власнику це вигідно, адже в подальшому він зможе здавати її дорожче.
  3. Чи можна робити ремонт, змінити інтер'єр, вішати картини і т.п. Зазвичай господарі не проти, але є й ті, хто дуже дбайливо ставитися до ремонту, діркам в стінах і іншим подібним питанням. Не варто провокувати конфлікт надалі - обговоріть все відразу.
  4. Де знаходяться найближчі магазини, аптеки, лікарні, парковка і т.п. У деяких районах знайти настільки важливі об'єкти буває непросто - краще уточніть відразу.
  5. Які умови виселення? Чи повернуть Вам депозит, якщо ви з'їдете раніше?

Ці питання допоможуть Вам зняти квартиру на вигідних умовах і встановити певні межі з власником. Пропозицій з оренди квартир Запоріжжя і в інших містах дуже багато, тож не поспішайте і виберіть варіант, який підійде найкраще. Зняти квартиру подобово легше, але питання про власників, побутову техніку та порядок оплати обов'язкові завжди.

Читати далі

Коментарі

У відповідь на Коментар ( відмінити )
Адміністратор Наталія: