Цены на проживание уточняйте у администратора
Адміністратор Наталія

+38-099-039-06-69

+38-068-059-06-69

  1. Головна
  2. Блог
  3. Як правильно скласти договір оренди квартири?

Як правильно скласти договір оренди квартири?

Зняти квартиру легально, можна склавши і підписавши документ про оренду або найма квартири. Це дає можливість убезпечити себе, але одночасно і може поставити мешканця або орендодавця в несприятливі умови. Як зробити це правильно, виключити раптове виселення, додаткові внески, неповернення застави та інші ризики, розповімо далі.

 

Договір оренди або договір найма житла?

Якщо ви хотіли зняти квартиру в Запоріжжі або іншому місті України, і шукали інформацію в інтернеті, то, напевно, зіткнулися з тим, що є поняття “оренди” і “найма”. У чому різниця?

Перший документ (про оренду) підписують юрособа (фірма, компанія) і фізособа. Другий документ (про наймання) укладається між двома фізичними особами: власником житла і наймачем. Для оренди квартири подобово обидва документи можуть бути вірними, в залежності від того, з ким ви складаєте договір.

У звичайній мові використовується тільки поняття "договір оренди", тому і ми будемо говорити так, щоб не плутати нашого читача. Але, враховуйте, що в 90% випадків підписувати цей папір ви будете з власником - людиною.

 

Хто потрібен для підписання договору оренди квартири?

Договір про оренду квартир Запоріжжя повинні підписати:

  • власник житла;
  • орендар.

Також папір можна завірити у нотаріуса і тоді він стає третьою особою.

Ріелтери або брокерські компанії не мають до цього договору ніякого відношення. Посередники можуть допомогти зняти квартиру подобово, але документ про оренду вони не підписують. Також вони не дають ніяких гарантій і не можуть впливати на дотримання умов оренди квартири.

Це дуже важливий момент, але його не беруть до уваги багато людей, які звертаються до ріелтерів, та розраховують на те, що в разі проблем він буде зобов'язаний допомогти або понесе відповідальність. Ні, цього не буде. Ріелтер - це посередник, який зводить орендодавця і орендаря і все. На цьому його обов'язки і відповідальність закінчуються.

Перевірка документів власника квартири

Перш ніж зняти квартиру в Запоріжжі і підписати папери, обов'язково перевіряйте документи власника:

  • паспорт;
  • документи, які підтверджують право власності на житло;
  • згоду на оренду всіх, хто прописаний на даному об'єкті.

Це можна зробити на державних сайтах - реєстрах, які вкажуть чи існує такий документ, чи дійсний він і чи не зазначений він вкраденим або втраченим.

Квартири подобово часто пропонують здати шахраї, тому цей пункт особливо важливий.

Зверніть увагу на пункт про згоду всіх прописаних громадян. Не рідкість, коли одна людина намагається здати житло, а потім з'являються його родичі і виселяють нового мешканця. Вони мають на це право. Тому будьте пильні і перевіряйте все, особливо якщо ви співпрацюєте з людиною вперше.

 

Де скачати договір оренди квартири?

Типовий договір щоб зняти квартиру в Запоріжжі можна швидко знайти в інтернеті. Для квартири подобово, на рік або 5 років він буде відрізнятися. Наприклад, щоб зняти квартиру подобово, не потрібно прописувати порядок оплати комунальних послуг, показання лічильників, необхідність і порядок проведення ремонту тощо До того ж, ви можете внести свої правки з урахуванням особистих побажань і узгодити їх.

Якщо ви збираєтеся зняти квартиру за допомогою агенцій або у фірми (наприклад, Vgosti) Вам запропонують стандартний договір, з яким ви обов'язково повинні ознайомитися і з'ясувати всі незрозумілі моменти.

 

Головні пункти в договорі оренди квартири

Щоб зняти квартиру без ризику, в договорі повинні бути вказані:

  • об'єкт оренди, його точна адреса;
  • хто здає об'єкт (ПІБ, паспортні дані, ІК);
  • хто знімає об'єкт (ПІБ, паспортні дані, ІК);
  • документ, що підтверджує право власності на квартиру;
  • термін оренди;
  • як розривається договір і що сторони повинні відшкодувати один одному;
  • сума, час і порядок оплати;
  • точний час заїзду і виїзду;
  • які меблі і техніка є в будинку;
  • порядок і вартість відшкодування збитку майну.

Зняти квартиру за договором на короткий термін не складе труднощів. Достатньо приділити цьому питанню час і ваші інтереси і гроші будуть захищені.

Також відзначимо, що такий договір вигідний квартиронаймачу, а оренда за усною домовленістю - власнику житла. Підписуючи договір він не тільки зобов'язаний платити податок, а й ставить себе в залежне становище від цього паперу. У разі порушення угоди орендарями свої права він може відстояти тільки в суді. Тому захищайте свої інтереси, підписуйте офіційний договір, і ніхто не зможе виселити вас раніше зазначеного терміну.

Читати далі

Коментарі

У відповідь на Коментар ( відмінити )
Адміністратор Наталія: