Цены на проживание уточняйте у администратора
Адміністратор Наталія

+38-099-039-06-69

+38-068-059-06-69

  1. Головна
  2. Блог
  3. Які ризики оренди квартири без договору?

Які ризики оренди квартири без договору?

Багато хто і досі ризикує зняти квартиру без оформлення офіційного договору. Оренда квартир за усною угодою обходиться трохи дешевше, але має досить великий перелік ризиків, які в результаті не виправдовують заощаджену суму. Про те, чим саме ризикують обидві сторони і якими можуть бути наслідки оренди квартир Запоріжжя без офіційного документа, поговоримо далі.

 

Чому люди ризикують зняти квартиру в Запоріжжі без договору?

Знаючи, що усні угоди практично не мають юридичної сили, багато хто досьогодні ризикує знімати і здавати житло неофіційно. Головною причиною цього є небажання платити податки. Також поширені такі ситуації, коли житло здається колегам, знайомим і т.п. Довіряючи один одному, люди не замислюються, що опиняються в уразливому положенні, ризикуючи втратити не тільки близьких людей, а й гроші.

Відсутність офіційних паперів дозволяє зняти квартиру подобово або на довгий період практично анонімно і уникнути відповідальності фактично за будь-які дії в її стінах. Це може бути на руку орендарям, але небезпечно для власників житла.

 

Оренда квартир без договору: ризики для власника

Квартири подобово або на рік варто здавати виключно за умови підписання докладного договору. У ньому слід зафіксувати абсолютно всі пункти. В іншому випадку власник житла ризикує:

  • не одержати плату за оренду або комунальні платежі (в разі, якщо спір дійде до суду, доказів у нього не буде);
  • втратити майно (мешканці можуть зламати або взагалі продати меблі, побутову техніку, якщо не буде докладного опису речей і їх стану);
  • мешканці можуть шуміти, влаштовувати бешкети, порушуючи спокій сусідів, що призведе до появи поліції і штрафів;
  • мешканці можуть завести тварин, розвести антисанітарію, через що можуть з'явитися комахи, паразити, з якими справлятися доведеться своїми силами;
  • мешканці можуть пропонувати зняти квартиру в суборенду третім особам. Результати таких махінацій можуть бути різними, але точно не вигідними для господаря помешкання.

Як бачите, ймовірностей постраждати матеріально або морально у власника житла безліч. Також варто відзначити, що в разі, якщо мешканці порушують угоду, але не збираються компенсувати збитки у власника немає практично ніяких шансів змусити їх зробити це по закону, бо немає юридичних документiв, якi підтверджують, що мешканці взяли на себе ці зобов'язання.
Ще один серйозний ризик - якщо «добрі» сусіди подзвонять в правоохоронні органи і повідомлять, що квартира здається нелегально. В цьому випадку, власника можуть оштрафувати на досить великі гроші.

 

Зняти квартиру в Запоріжжі без договору: ризики для мешканця

У той час, коли оренда квартири подобово, не так ризикована без офіційної угоди, при вирішенні зняти квартиру в Запоріжжі на рік або два, тільки нотаріально завірені папери можуть захистити ваші права і гроші. Для орендаря існує безліч ризиків неофіційного проживання в чужій квартирі:

  • вас можуть вигнати з речами в будь-який момент (зміна життєві обставини або просто примха власника може стати причиною раптового виселення, при цьому вам можуть навіть не відшкодувати оплату оренди);
  • власник зможе на свій розсуд в будь-який час збільшувати орендну плату;
  • господар може регулярно порушувати ваш спокій і особисті кордони, приходячи в будь-який час, навіть, якщо вас не буде вдома і т.д.

По суті, господар, у якого ви ризикнете зняти квартиру подобово або на довгий період без оформлення паперів, зможе робити все що завгодно, якщо ви не встановите межі відносин в офіційному договорі. Тут або варто сподіватися на краще, адекватність і чесність орендодавця, або підписати договір, який чітко регулює вашу співпрацю.

Оренда квартир Запоріжжя повинна бути оформлена у нотаріуса і підписана за всіма правилами. При цьому пам'ятайте, що для оренди квартири обов'язково потрібна згода всіх осіб, які в ній прописані.

 

Чому важливо підписувати договір оренди?

Взаємна довіра це чудово, але рішення зняти квартиру повинно мати офіційні докази. Важливо розуміти, що будь-які спори, які виникають між орендарем та орендодавцем, можуть бути дозволені тільки в суді, а для винесення рішення необхідний договір, що встановлює правила.

Будьте обережні навіть коли зняти квартиру подобово пропонує дуже мила людина. Якщо вона не хоче підписувати папери, не варто йти на такий ризик. Зовнішність оманлива, а люди непередбачувані, навіть якщо вони ваші добрі знайомі. Захищайте свої права і гроші, пам'ятайте, що зняти квартиру потрібно тільки за детальним договором, в якому будуть прописані всі умови оплати, майно, правила відвідування та інші моменти, які обидві сторони вважають важливими.

Читати далі

Коментарі

У відповідь на Коментар ( відмінити )
Адміністратор Наталія: