Цены на проживание уточняйте у администратора
Адміністратор Наталія

+38-099-039-06-69

+38-068-059-06-69

  1. Головна
  2. Блог
  3. Чи можна зняти квартиру неповнолітньому?

Чи можна зняти квартиру неповнолітньому?

Зняти квартиру може знадобитися не тільки дорослій людині. Доволі часто діти, які не досягли 18-ти років, також прагнуть отримати своє житло на добу або тривалий період. Чи мають вони право зняти квартиру в Запоріжжі і як це відбувається?

 

Навіщо неповнолітньому може знадобитися зняти квартиру?

Причин цьому може бути безліч:

  1. Він вступив до вузу в іншому місті і не хоче / не може проживати в гуртожитку. Це дуже поширена ситуація, бо в університет дитина вступає в 16-17 років, а повнолітнім вважається тільки з 18-ти. Якщо місць в гуртожитку немає або батьки хочуть, щоб він жив окремо, зняти квартиру в Запоріжжі буде кращим вибором.
  2. Він хоче жити окремо від батьків. Сімейні обставини або інші особисті причини можуть вплинути на рішення жити самостійно. Якщо дитина від 14-ти років вже працює, утримує себе і може дозволити собі зняти квартиру, це рішення може бути цілком виправданим.
  3. Він хоче зняти квартиру подобово для вечірки. Також не рідкість, але в цьому випадку велика ймовірність відмови через те, що багато власників не хочуть, щоб орендарі турбували сусідів.

Також є й інші причини, за якими неповнолітній може побажати зняти квартиру. Орендодавці, співпрацюючи з підлітками, завжди повинні бути уважні і обережні.

 

Оренда квартир неповнолітнім: юридичний аспект

Оренда квартир неповнолітніми регулюється і на законодавчому рівні. Згідно з Цивільним Кодексом в Україні дитина від 14-ти років може зняти квартиру в Запоріжжі або іншому місті маючи нотаріально завірену згоду від своїх батьків. При цьому, фізична присутність мами або тата при підписанні договору не обов'язкова - достатньо офіційного документу.

Що стосується оренди квартири подобово, правила ті ж. Але важливо враховувати, що багато власників вимагають тільки паспорт, а його дитина отримує в 16-ть. Це означає, що ймовірність, що квартири подобово йому здадуть, досить велика.

Також допускається проживання дитини від 14-ти років самостійно, якщо в договорі оренди будуть вказані дані батьків, але, в цьому випадку, вони повинні приїхати на місце, укласти договір і домовитися з орендодавцем. І відповідальність за псування майна, оплату і т.п. також лягає на них. Це найкращий варіант для орендодавця, так як в разі неприємностей, він зможе добитися компенсації.

 

Чи можна зняти квартиру подобово неповнолітньому?

Короткострокова оренда квартир Запоріжжя має свою певну специфіку. Якщо на довгий термін багато власників не ризикують порушувати норми законів, то на добу або двоє, це дуже ймовірно. Юридичні правила ті ж - може, але за умови офіційної згоди батьків. По факту - якщо у дитини 16-ти років є паспорт, оренда квартир Запоріжжя подобово стає для нього практично реальною. Правда багато власників не хочуть здавати житло дітям, адже головною їхньою метою є галасливі вечірки, через які може нагрянути поліція або поскаржитися сусіди. До того ж, часто компанії псують меблі, посуд і т.п. Тому знайти варіант буде не так просто, але не неможливо. Деякі власники йдуть на такий крок, якщо хочуть отримати більше прибутку.

 

Хто несе відповідальність при оренді квартир неповнолітніми?

Якщо зняти квартиру хоче дитина, яка має всі дозволи і папери, і договір підписаний на його ім'я, то будь-які питання власник житла повинен вирішувати безпосередньо з ним.

Якщо договір про оренду квартири укладений на ім'я батьків, то будь-які витрати: від оплати за оренду до вартості ремонту зіпсованого майна, лягають на їх плечі.

Якщо ж неповнолітній знімає квартири подобово без офіційного договору, пред'явити йому претензії практично нереально, як і в разі дієздатної дорослої людини.

Орендодавці повинні дуже чітко розуміти свої ризики і приймати рішення з огляду на ці фактори.

Сучасні діти нерідко стають самостійними набагато раніше, і можуть дозволити собі зняти квартиру в Запоріжжі, Києві, Харкові чи іншому місті. На відміну від попередніх поколінь вони мають можливість заробляти з малих років, тому матеріальна сторона питання часто не ставати проблемою. При цьому рівень відповідальності у них зовсім незначний. Фахівці рекомендують здавати квартиру неповнолітнім тільки за згодою батьків і краще під їх відповідальність. Контролювати цю ситуацію повинні батьки, адже відповідно до закону, офіційно вони можуть це зробити лише за наявності письмової нотаріально завіреної згоди.

Читати далі

Коментарі

У відповідь на Коментар ( відмінити )
Адміністратор Наталія: